Kékszakállú

Balázs Béla misztérium-játéka alapján írta: Fabacsovics Lili

Misztériumjáték ma, egy részben

Az előadás hossza kb. 50 perc

Kékszakállú
Szabó P. Szilveszter
Judit
Orbán Nelli
díszlet-és jelmeztervező
Rákay Tamás
Társrendező
Pányik Tamás
Zeneszerző
Kovács Adrián
Rendező
Kovács Adrián

Kékszakállú - asszonyfaló,  gyilkos, szörnyeteg. Az 1400-as évekből származó francia monda eredeti alakja. E horror-történetből írta meg Balázs Béla 1910-ben a férfi és nő egymásra találásának, illetve inkább egymásra nem találásának örökérvényű drámáját, mely a lélek rejtelmeit és szenvedéseit, az ember magának valóságát és elmagányosodását mutatja be. 

Judit maga mögött hagyva az addigi életét a Kékszakállú herceghez költözik. A várba érkezve hét bezárt ajtót talál melynek kulcsait követeli. Kékszakállú végül átadja Juditnak az összes kulcsot, mely a férfi lelkének titkait rejti. Az utolsó ajtóhoz érve azonban az addig növekvő távolságból szakadék lesz, a párból pedig két magányos ember.

A 2022-es Kékszakállú című darab szintén a férfi-nő kapcsolatának örökérvényű kérdéseit boncolgatja, feszegeti. A kortalan mű a mába helyeződik, Judit alakja független, szabad, öntudatos  és érzelmes. Kékszakállú az opera-figurához hasonlóan titokzatos, misztikus és rendkívül vonzó személyiség. 

Kérdés, hogy két erős személyiség hogy birkózik meg egymással, tudnak-e, akarnak-e engedni a saját szerepükből?  Mi a határ a szerelem és a fanatizmus között? A megváltozott társadalmi normák napjainkban megváltoztatják-e Judit és Kékszakállú történetének végét? 

Megtartva Bartók Béla operájának formáját, egy felvonásban, hét fejezetben Balázs Béla szimbolikáját és misztikumát megőrizve, a hétköznapi férfi-nő kapcsolatnak magasságaiból és mélységeiből mutatunk egy mai megközelítést, az alapműhöz adva egy fontos újítást: a humort.

A darabról írták

 (Deszkavizio.hu 2022.02.25. - írta: Flaisz János - 2022.03.22.)
 (Deszkavizio.hu 2022.03.18. - írta: Flaisz János - 2022.03.22.)

Galéria

Fotó: Gordon Eszter