10. Színházi olimpia!

Elise Wilk

Eltűntek

Időtartam: 100 perc egy felvonásban

Magyar nyelven, felirat nélkül

Az előadás 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Közreműködők
Szilágyi Enikő
Bajkó Edina
Scurtu Dávid
Szabó János-Szilárd
Tóth Zsófia
Sebestyén Aba
Zenészek
Domahidi Kata
Vilhelem András
díszlet- és jelmeztervező
Sós Beáta
Dramaturg
Cseke Tamás
Zeneszerző
Cári Tibor
Rendező
Sebestyén Aba

Az Eltűntek egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig. Elise Wilk, a nagysikerű szász drámaíró szövege a dokumentum- és a művész színház közötti határvonalon helyezkedik el. A szerző személyes tapasztalatai mellett az előadás szövege különböző dokumentációs anyagokat is felhasznál: szibériai kitelepítések túlélőivel és az 1990 után kivándorolt szászokkal készített interjúkat, vallomásos oral history módszerrel írt könyveket, irattári dokumentumokat és sajtóanyagokat. 

A történet három részre tagolódik, Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944–1945 (amikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták), 1989–1990 (a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz).

A produkció Az Interkulturális párbeszéd, a kortárs dráma szemszögéből című projekt tizedik kiadásaként jött létre, elsődleges célja volt, olyan szövegeket színpadra állítani, amelyek a romániai emigráció jelenségéről beszélnek.

Galéria