BÜSZKESÉG ÉS BALÍTÉLET

Romantikus vígjáték 2 részben
(Játékidő kb.: 170 perc.)

JANE AUSTEN Szenczi Miklós fordította regényét színpadra alkalmazta:
DERES PÉTER

SZEREPLŐK

Mertz Tibor
Bodor Johanna
Rendező
Karinthy Márton

A minap irodalmárok a világ 100 legfontosabb olvasmányának listájára tették Jane Austen, Büszkeség és balítéletet regényét, méghozzá az előkelő 50. helyre.

Van eme romantikus történetben valami bölcs derű és az úgynevezett "női" regényeken túlmutató korszerűség. A nő helye, funkciója és szerepe az európai társadalmakban, régi, kipróbált vagy éppen alakuló, formálódó demokráciákban mára fontosabb kérdéseket vet fel, mint akár megírása idején. A Bennet család eladósorba került öt lányának férjfogási és beilleszkedési története is fontos közlendőivel keltheti fel a mai néző érdeklődését.

A lányok körül a korabeli és a mindenkori társadalom jellegzetes alakjai nyüzsögnek. Szerelmetes barát, kártyabolond katonatiszt, kétszínű lelkész, intrikáló idős grófnő vagy leszerelt ezredes is található közöttük. A cselekmény pedig az angol középosztály sétálós, vidéki birtokain zajlik romantikus kalandokkal és felfokozott érzelmekkel.

Előadásunk épp ezt az utat, az élet fontos állomásait hivatott bemutatni és e történet esendő kisszerűséggel, olykor pedig felemelő emberséggel megvert résztvevőit.